Menu
Na słodko

Rogaliki bezglutenowe

Uwielbiam je! Najlepsze z domowymi powidłami śliwkowymi lub z masą makową, ale obstawiam, że czym bym ich nie nadziała i tak znikną w ekspresowym tempie! Częstujcie się przepisem!

  • 180 g mąki ryżowej
  • 100 g skrobi ziemniaczanej
  • 80 g mąki gryczanej
  • 60 g ksylitolu/cukru
  • 50 g mąki kukurydzianej
  • 15 g babki jajowatej
  • 1 banan
  • 120 ml mleka roślinnego
  • 10 g drożdży
  • 2 jajka
  • 2 łyżki oleju

Drożdże rozpuściłam w mleku ze szczyptą cukru. Mąki, słodzidło i babkę jajowatą dokładnie wymieszałam razem. Banan, mleko i olej zblendowałam i wlałam do mąki, dodałam jajka, drożdże i wymieszałam dokładnie ciasto. Odstawiłam na godzinę do wyrośnięcia. Ciasto podzieliłam na pół, lekko wyrobiłam i rozwałkowałam na obficie obsypanym mąką ryżową blacie na kształt koła. Każde koło podzieliłam na 6-8 części w zależności jak duże chcecie rogaliki, posmarowałam nadzieniem i zwinęłam. Ułożyłam na papierze do pieczenia i odstawiłam na pół godziny, po czym piekłam je przez ok 20 min w 180 st.

Nigdy nie mogę się powstrzymać i zjadam choć jeden jeszcze ciepły. Taki przywilej kucharza;)
Świeży rogalik, ciepła kawa i można choć na chwilę odpłynąć.

3 komentarze

  • […] Te bezglutenowe rogale świętomarcińskie z białym makiem, wegańskie muszą się udać! Przepis na masę makową znajdziecie we wcześniejszym wpisie. Jeśli wolicie bardziej kruche rogaliki sprawdźcie ten przepis. […]

    Reply
  • Ewa
    29 maja 2023 at 09:33

    Cześć,
    w składnikach widnieje banan, ale nie znajduję go w sposobie wykonania ciasta. W którym momencie należy go dodać. Pozdrawiam Ewa

    Reply
    • Marzena
      4 czerwca 2023 at 22:11

      Rzeczywiście pominęłam tę informację w przepisie. Dziękuje za zwrócenie uwagi, już poprawiam. 🙂

      Reply

Zostaw komentarz