Zupa, zupa, zupa!
Zupa z dyni rozgrzewa i syci za każdym razem, można włożyć do niej wszystko. Na dodatek robi się praktycznie sama! Zobaczcie jaki prosty przepis!
- pół dyni, u mnie piżmowa
- 1 marchewka
- 1 pietruszka
- 1 mały ziemniak / batat
- mała cebula
- 3 ząbki czosnku
- 3 plasterki imbiru
- 1/3 szklanki czerwonej soczewicy
- garść nerkowców (możecie zastąpić mlekiem kokosowym)
- 1 łyżeczka curry, 1/2 łyżeczki kuminu, 1/4 łyżeczki kozieradki, 2 liście laurowe, 3 kulki ziela angielskiego, sól, pieprz do smaku
Soczewicę wypłukałam, wszystkie warzywa pokroiłam na kawałki i wrzuciłam do garnka razem z pozostałymi składnikami (jeśli używacie orzechów wrzućcie je teraz, jeśli mleka koko zostawcie na koniec gotowania). Zalałam wodą tak by zakryła warzywa i gotowałam pod przykryciem ok 20 minut na małym ogniu. Wyjęłam ziele i listki i zblendowałam na gładki krem. Doprawiłam do smaku, polałam oliwą, dodałam ulubione dodatki i… zaprosiłam głodomory do stołu.
![](https://talerzbezikow.pl/wp-content/uploads/2022/11/zupa-4-1.jpg)
![](https://talerzbezikow.pl/wp-content/uploads/2022/11/zupa-6-1.jpg)
Brak komentarzy