Menu
Na słono / Vegan

Zupa dyniowa

Zupa, zupa, zupa!

Zupa z dyni rozgrzewa i syci za każdym razem, można włożyć do niej wszystko. Na dodatek robi się praktycznie sama! Zobaczcie jaki prosty przepis!

  • pół dyni, u mnie piżmowa
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • 1 mały ziemniak / batat
  • mała cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 plasterki imbiru
  • 1/3 szklanki czerwonej soczewicy
  • garść nerkowców (możecie zastąpić mlekiem kokosowym)
  • 1 łyżeczka curry, 1/2 łyżeczki kuminu, 1/4 łyżeczki kozieradki, 2 liście laurowe, 3 kulki ziela angielskiego, sól, pieprz do smaku

Soczewicę wypłukałam, wszystkie warzywa pokroiłam na kawałki i wrzuciłam do garnka razem z pozostałymi składnikami (jeśli używacie orzechów wrzućcie je teraz, jeśli mleka koko zostawcie na koniec gotowania). Zalałam wodą tak by zakryła warzywa i gotowałam pod przykryciem ok 20 minut na małym ogniu. Wyjęłam ziele i listki i zblendowałam na gładki krem. Doprawiłam do smaku, polałam oliwą, dodałam ulubione dodatki i… zaprosiłam głodomory do stołu.

Brak komentarzy

    Zostaw komentarz