Menu
Na słodko / Vegan

Bezglutenowe gofry bez jajek i mleka

Moje najulubieńsze! ❤️ Lekkie jak puch, mięciutkie a zarazem chrupiące, bez glutenu i wegańskie! Najpyszniejszy przepis świata! Pyyyycha! 😋 U nas obowiązkowa pozycja w menu przynajmniej raz w tygodniu! Ten przepis na bezglutenowe gofry bez jajek i mleka to u na prawdziwy hit!

Bezglutenowe gofry bez jajek i mleka

Ilość porcji

4

Czas przygotowania

10

minut
Czas gotowania

10

minut

Składniki

  • 160 g mąki ryżowej

  • 100 g mąki owsianej

  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

  • 130 g musu jabłkowego

  • 250 g mleka roślinnego

  • 30 g oleju

  • 70 g aquafaby

Przygotowanie

  • Krok pierwszy najważniejszy: włączyłam gofrownicę.
  • Suche składniki wymieszałam w misce, dodałam mleko, olej i mus jabłkowy. Aquafabę ubiłam na sztywną pianę i dodawałam stopniowo do ciasta delikatnie mieszając. Rozgrzaną gofrownicę posmarowałam olejem z obu stron i nakładałam porcje ciasta. Piekłam gofry dopóki para nie przestała wydobywać się z gofrownicy plus ok minutę.

Wskazówki

  • Nie dodawałam słodzidła bo mus jabłkowy sam w sobie jest słodki ale jeśli lubicie na słodko, to nie żałujcie i sypnijcie sobie co nieco 😉
  • Pamiętajcie, żeby gofrownica była dobrze nagrzana, im większa moc tym gofry wychodzą bardziej chrupiące. U nas gofry robi Dezal.
  • Jeśli nie macie dodatkowych nietolerancji ten przepis na bezglutenowe gofry bez jajek i mleka możecie przygotować na zwykłym mleku. Gofry są równie pyszne na jajkach zamiast aquafaby, użyjcie dwóch. Żółtka dodajcie do ciasta, a na koniec białka ubijcie na pianę. Przy podmianie na jajka dodajcie trochę mniej mleka.

Jeśli nie macie gofrownicy, czas na zakupy! Serio, polecam z całego serca. Pamiętajcie, aby wybrać sprzęt o możliwie jak najwyższej mocy. To ważne przy gofrach bez glutenu. A jeśli głód zajrzał Wam w oczy sprawdźcie mój przepis na bezglutenowe placki z cukinii.
Mniam, mniam!

10 komentarzy

  • Informacje
    2 lutego 2022 at 10:24

    Czy wiesz, że tworzysz ciekawe i oryginalne treści, wkład jaki wnosisz w społeczność blogową zasługuję na podziw i szacunek,trzymaj tak dalej i nie zasypiaj gruszek w popiele. Dzięki!

    Reply
    • Marzena
      5 lutego 2022 at 22:36

      Bardzo dziękuję Ci za dobre słowo! To zawsze buduje i dodaje skrzydeł do dalszej pracy!

      Reply
  • Agnieszka
    1 sierpnia 2022 at 14:06

    Czy można zrobić bez musu jabłkowego lub czymś go zastąpić?

    Reply
    • Marzena
      1 sierpnia 2022 at 22:28

      Jeśli nie masz gotowego musu możesz zrobić go samodzielnie (duże jabłko zetrzyj na drobnych oczkach i podduś kilka minut żeby dobrze rozpadło się i odparowało wodę) Możesz sprobować też z bananem, ale ja nie probowałam.

      Reply
  • Anonim
    10 grudnia 2022 at 21:32

    Naprawdę SUPER ogromne dzięki

    Reply
    • Marzena
      11 grudnia 2022 at 12:33

      Też je bardzo lubimy!

      Reply
  • Magda
    13 maja 2023 at 12:39

    Jaką mąkę mogę użyć zamiast ryżowej?

    Reply
    • Marzena
      16 maja 2023 at 21:47

      Nie robiłam gofrów z tego przepisu zamieniając mąkę ryżową na inną. Możesz próbować gryczanej lub sorgo, ale nie wiem wtedy jak z ilością mleka, no i gofry mogą nie wyjść już takie leciutkie. Jeśli podejmiesz próbę zamiany, daj znać jak wyszły, może ktoś skorzysta z Twojego doświadczenia 🙂

      Reply
  • Marta
    11 czerwca 2023 at 21:46

    Czym mogę zastąpić mus jabłkowy? U nas niestety alergia na jabłka. Gruszka się nada? Co tak właściwie dają te jabłka w gofrach?

    Reply
    • Marzena
      11 czerwca 2023 at 22:37

      Mus jabłkowy spokojnie możesz zastąpić bananem lub pure z dyni. Mus z jabłek dodaje słodyczy gofrom ale tez troche skleja ciasto. Z gruszką nigdy nie robiłam.

      Reply

Zostaw komentarz