Menu
Na słodko / Vegan

Kruche ciasto z owocami – bez glutenu, wegańskie

Najlepsze ciasto na lato? Oczywiście, że ciasto z sezonowymi owocami! Myślałam, że swoje najlepsze kruche ciasto mam już za sobą, a ten przepis na mazurek lub tartę z borówkami to będzie hit, ale teraz jestem zdania, że to właśnie ten przepis na bezglutenowe, kruche, wegańskie ciasto z owocami Was zachwyci! Idealnie słodkie, przełamane kwasowością letnich owoców. Im więcej czasu spędzam w kuchni tym łatwiej o stworzenie dla Was receptury idealnej!

Dzięki temu, że ciasto zostało wstępnie podpieczone, sok z owoców nie wsiąka w spód. Ulubione owoce, które włożycie do środka po upieczeniu stworzą pyszną, niemalże kremową masę. Słodzidło wydobyło z owoców ich lekko kwaskowy sok, skrobia idealnie zagęszcza całość. Do tego ciasta idealnie będą pasowały wiśnie, porzeczka lub morele. Im słodsze owoce, tym będą potrzebowały mniej dosłodzenia, dlatego wybierajcie jak najdojrzalsze. A w lecie jest z czego wybierać, bo ciepło i słońce dostarcza nam wielu owocowych pyszności! Do porcji ciasta dołóżcie gałkę waniliowych lodów i możecie delektować się latem!

To idealne ciasto dla wszystkich, którzy ze względów zdrowotnych lub innych zdecydowali się na eliminację pewnych składników w diecie. Bezglutenowe kruche ciasto z owocami jest wegańskie, więc przepis nie zawiera pochodnych mleka ani jajek, więc wszystkie delikatne brzuszki będą zadowolone. Nić tylko jeść i rozkoszować się smakiem lata!

Kruche ciasto z owocami – bez glutenu, wegańskie

Wielkość foremki

20×20 cm

Czas przygotowania

30

minut
Czas gotowania

45

minut

Składniki

  • 100 g mąki owsianej

  • 100 g mąki ryżowej

  • 60 g mąki jaglanej

  • 50 g mąki migdałowej

  • 2 opakowania budyniu waniliowego

  • 60 g ksylitolu / cukru

  • 1 łyżka łupin babki jajowatej

  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

  • 100 g mleka roślinnego

  • pół kostki margaryny / masła (125 g)

  • ok. 700 g owoców (np. jagody, morele, wiśnie, porzeczka)

  • 50 – 70 g skrobii ziemniaczanej

  • 50 – 80 g ksylitolu / cukru

  • płatki migdałowe i cynamon (opcjonalnie)

Przygotowanie

  • W misce wymieszałam wszystkie mąki, proszek do pieczenia, babkę, proszek budyniowy i słodzidło. Dodałam rozdrobnioną margarynę, mleko i szybko zagniotłam ciasto. Z ciasta odłożyłam ok. 1/4, ulepiłam dwie mniejsze kulki i włożyłam do zamrażalnika. Foremkę 20x20cm wyłożyłam papierem do pieczenia, wylepiłam ciastem, nakułam gęsto widelcem wstawiłam do lodówki na ok. 30min.
  • Piekarnik nagrzałam do 180°, grzanie góra dół. Ciasto wyjęłam z lodówki i wstawiłam do nagrzanego piekarnika na 15-20 min.
  • Owoce oczyściłam, opłukałam, osuszyłam, wiśnie wypestkowałam. Kiedy spód ciasta był już upieczony do owoców dodałam skrobię i słodzidło (możecie dodać tez płatki migdałowe i cynamon – wiśnie i brzoskwinie lubią go bardzo), dokładnie wymieszałam. Wyłożyłam na podpieczony spód, na wierzch owoców starłam na tarce pozostałą, schłodzoną część ciasta. Ciasto wstawiłam do pieczenia na ok 30 min. lub do zezłocenia.
  • Upieczone ciasto wyjęłam z piekarnika i zostawiłam do wystudzenia w foremce.

Wskazówki

  • Do ciasta możecie dodać swoje ulubione sezonowe owoce. Do tego ciasta użyłam czerwonej porzeczki, wiśni i agrestu. Jeśli są duże jak np, brzoskwinie to pokrójcie je w kostkę. Nie przejmujcie się, jeśli po wymieszaniu ze słodzidłem owoce puszczą sok. Dodana skrobia zwiąże go i dzięki temu nie wchłonie go podpieczony spód ciasta. Im bardziej soczyste owoce tym skrobii dodajcie więcej. Nadmiar soku możecie też odlać, ja zrobiłam tak kiedy korzystałam z samych wiśni.
  • Zamiast gotowego budyniu możecie użyć 80 g skrobii ziemniaczanej lub z tapioki i dodatkowo wanilii. Jeśli używacie budyniu sprawdźcie skład, niektóre mają dodatek mleka. Jeśli robicie wersję wegańską wybierzcie bezmleczną margarynę.
  • Jeśli nie macie mąki migdałowej możecie zmielić płatki migdałowe w młynku do kawy.
  • Upieczone ciasto możecie przechowywać pod przykryciem na blacie lub w lodówce. Ciasto jest równie pyszne następnego dnia.

Smacznego!

1 Komentarz

  • Ewa
    14 czerwca 2023 at 20:31

    Bardzo fajny przepis, czy można zamienić mąkę migdałowa na jakaś inna? Mamy uczulenie na migdały

    Reply

Zostaw komentarz