Menu
Na słodko / Na słono / Vegan

Bezglutenowe naleśniki bez jajek

Macie swoje ulubione śniadanie? Ja bardzo lubię śniadania na słodko. Wtedy właśnie pojawiają się placuszki, gofry albo naleśniki. Znalezienie idealnego przepisu na bezglutenowe naleśniki bez jajek i mleka zajęło mi chwilę, ale to zdecydowanie mój faworyt. Naleśniki są pyszne, bardzo elastyczne, miękkie, cieniutkie i przyjmą każdy farsz, w zależności od tego czy zrobimy je na słodko czy wytrawnie. Ciasto na naleśniki nie zawiera też cukru. W naszym domu każdy naleśnik smarujemy ulubionymi powidłami, serkiem z orzechów lub zjadamy po prostu z owocami. Dużym wzięciem cieszy się też wersja na słono, z ulubioną pastą kanapkową z marchewki lub awokado, do tego góra zieleniny.

Z naleśnikami jest tylko jeden problem. Zawsze brakuje chętnego do ich smażenia 🙂

Bezglutenowe naleśniki bez jajek

Ilość porcji

12 sztuk

Czas przygotowania

15

minut
Czas gotowania

40

minut

Składniki

  • 120 g maki owsianej

  • 100 g mąki ryżowej

  • 80 g skrobii ziemniaczanej

  • ok. 630 g mleka roślinnego (może być pół na pół z wodą)

  • 10 g oleju

  • opcjonalnie słodzidło

Przygotowanie

  • Wszystkie mąki przesiałam do miski. Dodałam mleko i olej, najpierw mniej, żeby dokładnie rozprowadzić grudki, potem resztę. Ciasto będzie dosyć rzadkie.
  • Masę odstawiłam na ok 15 min.
  • Na rozgrzaną patelnię nalewałam po chochelce ciasta i okrężnym ruchem rozlewałam je po patelni. Naleśnik jest gotowy do przekręcenia na drugą stronę kiedy brzegi zaczynają odchodzić od patelni.

Wskazówki

  • Przed smażeniem pierwszego naleśnika patelnię posmarowałam cienko olejem, póżniej nie będzie już to konieczne. Możecie zrobić też mniejszy naleśnik testowy, żeby sprawdzić, czy patelnia jest już rozgrzana.
  • Ważne, żeby przed każdym nabraniem ciasta dokładnie je przemieszać chochelką. Do smażenia użyłam nieprzywierającej patelni do naleśników o średnicy 22 cm.
  • Ciasto jest rzadkie i dzięki temu naleśniki będą cieniutkie, do przekręcania ich na drugą stronę używajcie łopatki. Jeśli wolicie grubsze naleśniki na patelnię wlejcie większa ilość ciasta, te grubsze będzie też łatwiej obrócić.
  • Usmażone naleśniki możecie przechowywać w lodówce. Ważne, żeby po ich wystudzeniu szczelnie zawinąć talerz z naleśnikami folią spożywczą, tak aby nie obsychały.

Mam nadzieję, że moje bezglutenowe naleśniki bez jajek i mleka na stałe wpiszą się do Waszego menu. Gdybyście mieli ochotę na inny naleśnikowy przepis, sprawdźcie ten na mące kasztanowej.

15 komentarzy

  • Paulin
    11 maja 2022 at 20:21

    Mam synka z alergią na bmk, gluten i jaja. Dzięki Tobie mój synek w końcu ze smakiem zjada naleśniki ! Do tej pory wszystko lądowało w koszu 🙂

    Reply
    • Marzena
      13 maja 2022 at 12:11

      Milo mi to słyszeć! Smacznego:)

      Reply
  • Gosia
    5 marca 2023 at 13:14

    Witam, jakiego mleka pani używa do smażenia naleśników? Czy może być migdałowe?

    Reply
    • Marzena
      7 marca 2023 at 22:55

      Myślę, że każde będzie ok. Ja najczęściej używam owsianego, sojowego lub migdałowego.

      Reply
      • Gosia
        18 marca 2023 at 08:19

        Dziękuję za odpowiedź. Użyłam mogdalowego. Syn zjadł kilka zaraz po smarzeniu a resztę następnego dnia. Naprawdę dobrze smakują 🙂 dziękuję za przepis!

        Reply
    • Dorota
      3 grudnia 2023 at 06:06

      Ja, ja, ja,! Mogę smażyć każde ilości, uwielbiam.

      Reply
      • Marzena
        4 grudnia 2023 at 11:36

        Tak trzymaj! 🙂

        Reply
  • Asia
    14 kwietnia 2023 at 19:29

    Czy można zamienić mąkę owsianą na jakąś inną?

    Reply
    • Marzena
      15 kwietnia 2023 at 17:49

      Nie próbowałam zamiany ale możesz spróbować z mąką gryczaną i z ciecierzycy.

      Reply
  • Magda
    30 maja 2023 at 23:12

    Na gryczaną

    Reply
  • Marta
    11 czerwca 2023 at 21:38

    Co mogę dać zamiast skrobi ziemniaczanej? Niestety u nas ziemniaki uczula.

    Reply
    • Marzena
      11 czerwca 2023 at 22:41

      Spróbuj z tapioką ewentualnie możesz użyć skrobii kukurydzianej (mogą być 2 opakowania budyniu w proszuku). Uprzedzam, że żadnej z tych zamian nie próbowałam ale te skrobie mają podobne właściwości 😉

      Reply
  • Natalia
    7 lipca 2023 at 14:27

    Czym zastapic make ryżową? Staram się nie używać ryżu i jego pochodnych. Czy sama mąka owsiana będzie ok? Ubolewam, że duzo twoich przepisów i inne bezglutenowe zawierają właśnie make ryżową.

    Reply
  • Marcin
    10 marca 2024 at 18:19

    Dziękuję super przepis 😋

    Reply
    • Marzena
      11 marca 2024 at 16:11

      Nasze ulubione naleśniki!

      Reply

Zostaw komentarz