Najprostsze ciasto świata! Takie jest moje zdanie. Ten przepis na bezglutenowy i wegański chlebek bananowy nie ma sobie równych. Nie wymaga żadnych wyszukanych składników a jego zrobienie zajmuje tyle ile nagrzanie piekarnika. Potrzebny jest tylko czas, aby banany nabrały mocy! im dojrzalsze, tym wasze ciasto będzie smaczniejsze i słodsze. Nie macie mleka? Żaden problem, użyjcie wody! Nie możecie jeść jajek? W tym przepisie nie są potrzebne! Miska, blender, foremka i do piekarnika:) Pyszny, naturalnie słodki, wilgotny i miękki. Częstujcie się!
To mój kolejny przepis na chlebek bananowy. Poprzednio podzieliłam się z Wami przepisem, który był z jajkiem i opierał się na mące ryżowej. Sprawdźcie tutaj. Jeśli miałabym wybierać to zdecydowanie polecam dzisiejszy przepis, orzechy i czekolada na wierzchu robią robotę:)
Chlebek bananowy – bezglutenowy i wegański
10
minut40
minutSkładniki
150 g mąki owsianej
120 g mąki ryżowej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
po 1 łyżeczka cynamonu i wanilii (opcjonalnie)
szczypta soli
3 duże banany (mocno dojrzałe) ok. 350 – 380 g po obraniu
40 g oleju
1 łyżeczka octu
60 g mleka roślinnego
orzechy laskowe lub czekolada do podsypania
Przygotowanie
- W misce wymieszałam suche składniki (mąki, proszek do pieczenia, sól i przyprawy). Do blendera wrzuciłam banany, oliwę, mleko i ocet, zmiksowałam na gładka masę.
- Do suchych składników dodałam mokre, wymieszałam szybko, ale dokładnie.
- Ciasto przełożyłam do foremki keksówki wyłożonej papierem do pieczenia, obsypałam wierzch posiekanymi orzechami i kawałkami czekolady. Piekłam przez 40 – 45 min w 170° do zezłocenia.
Wskazówki
- Pamiętajcie, żeby użyć mocno dojrzałe banany, te w ciemne kropki są idealne! Jeśli macie mniejsze banany dodajcie 4 sztuki (moich było ok 370 g po obraniu). To one nadają słodycz ale i wilgoć w cieście.
- Ciasto po upieczeniu wyjmijcie na kratkę żeby odparowało i pokrójcie jak będzie już całkowicie wystudzone.
- Jeśli nie macie akurat żadnego napoju roślinnego możecie dolać wody, jeśli używacie może być też zwykłe mleko.
Proste, prawda? Myślę, że ten przepis na bezglutenowy i wegański chlebek bananowy możecie podsunąć dzieciom do zrobienia. Poradzą sobie z jago wykonaniem perfekcyjnie. A posypywanie ciasta orzechami i czekoladą… pokochają:)
14 komentarzy
AziuL
19 kwietnia 2023 at 20:35Czy banan można zastąpić innym owocem np. mango lub jabłko?? Niestety alergia na banan…
Marzena
23 kwietnia 2023 at 15:32Bardziej proponowałabym pure z batata lub dyni ale osobiście nie próbowałam takiej zamiany.
Kinga
19 maja 2023 at 10:23Jaki rozmiar keksówki? 🙂
Marzena
23 maja 2023 at 14:02U mnie foremka ma ok 11x24cm
Izabela
24 czerwca 2023 at 08:47Owies ma gluten, zatem mąka owsiana także. Czy jest to mąka owsiana bezglutenowa? Jeśli nie, to czym można ją zastąpić?
Pozdrawiam
Iza
Marzena
28 czerwca 2023 at 22:35Tak, to prawda, że zwykła mąka owsiana jest zanieczyszczona glutenem. Na rynku są dostępne też mąki owsiane bezglutenowe z przekreślonym kłosem.
Izabela
14 lipca 2023 at 20:59Dziękuję za odpowiedź. Znalazłam taką mąkę
Pozdrawiam serdecznie:)
Marzena
15 lipca 2023 at 18:11Możesz też zmielić płatki owsiane BG. Sama często tak robię;)
Natalia
7 sierpnia 2023 at 16:46A gdybym chciała dodać jajko to jakie proporcje? 🙂
Marzena
9 sierpnia 2023 at 21:56Jajko oczywiście możesz dodać. Nie wiem jak z ilością mąki bo nie robiłam takiej wersji. Jeśli jajko będzie małe może nie trzeba będzie dodawać mąki, ewentualnie możesz sypnąć dodatkową, małą łyżkę lub zmniejszyć ilośc mleka.
Beata
31 sierpnia 2023 at 15:58A można bezpiecznie zastąpić mąkę owsiane inną mąką?
Martyna
3 września 2023 at 19:10Czy ocet jest konieczny ?
Marzena
3 września 2023 at 22:13Możesz zastąpić go sokiem z cytryny. Chodzi o “aktywację” proszku do pieczenia. Ja używam octu jabłkowego.
Joanna
4 listopada 2023 at 11:41Dzień dobry. A jaką ma Pani konsystencję tego ciasta? Mnie z tych składników, które Pani podała wychodzi bardzo gęste ciasto. Tak powinno być?