Menu
Na słodko / Vegan

Chlebek bananowy – bezglutenowy i wegański

Najprostsze ciasto świata! Takie jest moje zdanie. Ten przepis na bezglutenowy i wegański chlebek bananowy nie ma sobie równych. Nie wymaga żadnych wyszukanych składników a jego zrobienie zajmuje tyle ile nagrzanie piekarnika. Potrzebny jest tylko czas, aby banany nabrały mocy! im dojrzalsze, tym wasze ciasto będzie smaczniejsze i słodsze. Nie macie mleka? Żaden problem, użyjcie wody! Nie możecie jeść jajek? W tym przepisie nie są potrzebne! Miska, blender, foremka i do piekarnika:) Pyszny, naturalnie słodki, wilgotny i miękki. Częstujcie się!

To mój kolejny przepis na chlebek bananowy. Poprzednio podzieliłam się z Wami przepisem, który był z jajkiem i opierał się na mące ryżowej. Sprawdźcie tutaj. Jeśli miałabym wybierać to zdecydowanie polecam dzisiejszy przepis, orzechy i czekolada na wierzchu robią robotę:)

Chlebek bananowy – bezglutenowy i wegański

Czas przygotowania

10

minut
Czas pieczenia

40

minut

Składniki

  • 150 g mąki owsianej

  • 120 g mąki ryżowej

  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

  • po 1 łyżeczka cynamonu i wanilii (opcjonalnie)

  • szczypta soli

  • 3 duże banany (mocno dojrzałe) ok. 350 – 380 g po obraniu

  • 40 g oleju

  • 1 łyżeczka octu

  • 60 g mleka roślinnego

  • orzechy laskowe lub czekolada do podsypania

Przygotowanie

  • W misce wymieszałam suche składniki (mąki, proszek do pieczenia, sól i przyprawy). Do blendera wrzuciłam banany, oliwę, mleko i ocet, zmiksowałam na gładka masę.
  • Do suchych składników dodałam mokre, wymieszałam szybko, ale dokładnie.
  • Ciasto przełożyłam do foremki keksówki wyłożonej papierem do pieczenia, obsypałam wierzch posiekanymi orzechami i kawałkami czekolady. Piekłam przez 40 – 45 min w 170° do zezłocenia.

Wskazówki

  • Pamiętajcie, żeby użyć mocno dojrzałe banany, te w ciemne kropki są idealne! Jeśli macie mniejsze banany dodajcie 4 sztuki (moich było ok 370 g po obraniu). To one nadają słodycz ale i wilgoć w cieście.
  • Ciasto po upieczeniu wyjmijcie na kratkę żeby odparowało i pokrójcie jak będzie już całkowicie wystudzone.
  • Jeśli nie macie akurat żadnego napoju roślinnego możecie dolać wody, jeśli używacie może być też zwykłe mleko.

Proste, prawda? Myślę, że ten przepis na bezglutenowy i wegański chlebek bananowy możecie podsunąć dzieciom do zrobienia. Poradzą sobie z jago wykonaniem perfekcyjnie. A posypywanie ciasta orzechami i czekoladą… pokochają:)

14 komentarzy

  • AziuL
    19 kwietnia 2023 at 20:35

    Czy banan można zastąpić innym owocem np. mango lub jabłko?? Niestety alergia na banan…

    Reply
    • Marzena
      23 kwietnia 2023 at 15:32

      Bardziej proponowałabym pure z batata lub dyni ale osobiście nie próbowałam takiej zamiany.

      Reply
  • Kinga
    19 maja 2023 at 10:23

    Jaki rozmiar keksówki? 🙂

    Reply
    • Marzena
      23 maja 2023 at 14:02

      U mnie foremka ma ok 11x24cm

      Reply
  • Izabela
    24 czerwca 2023 at 08:47

    Owies ma gluten, zatem mąka owsiana także. Czy jest to mąka owsiana bezglutenowa? Jeśli nie, to czym można ją zastąpić?

    Pozdrawiam
    Iza

    Reply
    • Marzena
      28 czerwca 2023 at 22:35

      Tak, to prawda, że zwykła mąka owsiana jest zanieczyszczona glutenem. Na rynku są dostępne też mąki owsiane bezglutenowe z przekreślonym kłosem.

      Reply
      • Izabela
        14 lipca 2023 at 20:59

        Dziękuję za odpowiedź. Znalazłam taką mąkę
        Pozdrawiam serdecznie:)

        Reply
        • Marzena
          15 lipca 2023 at 18:11

          Możesz też zmielić płatki owsiane BG. Sama często tak robię;)

          Reply
  • Natalia
    7 sierpnia 2023 at 16:46

    A gdybym chciała dodać jajko to jakie proporcje? 🙂

    Reply
    • Marzena
      9 sierpnia 2023 at 21:56

      Jajko oczywiście możesz dodać. Nie wiem jak z ilością mąki bo nie robiłam takiej wersji. Jeśli jajko będzie małe może nie trzeba będzie dodawać mąki, ewentualnie możesz sypnąć dodatkową, małą łyżkę lub zmniejszyć ilośc mleka.

      Reply
  • Beata
    31 sierpnia 2023 at 15:58

    A można bezpiecznie zastąpić mąkę owsiane inną mąką?

    Reply
  • Martyna
    3 września 2023 at 19:10

    Czy ocet jest konieczny ?

    Reply
    • Marzena
      3 września 2023 at 22:13

      Możesz zastąpić go sokiem z cytryny. Chodzi o “aktywację” proszku do pieczenia. Ja używam octu jabłkowego.

      Reply
  • Joanna
    4 listopada 2023 at 11:41

    Dzień dobry. A jaką ma Pani konsystencję tego ciasta? Mnie z tych składników, które Pani podała wychodzi bardzo gęste ciasto. Tak powinno być?

    Reply

Zostaw komentarz