Menu
Na słodko / Vegan

Bezglutenowe kruche ciasto – wegańskie

Letnia, bezglutenowa i wegańska tarta z borówkami. Kruche ciasto które przypomina to “prawdziwe” maślane. Sprawdźcie ten przepis!

  • 150 g mąki owsianej
  • 150 g mąki ryżowej
  • 50 g mąki ziemniaczanej
  • 1/2 łyżeczki pdp
  • 100 g syropu klonowego
  • 80 g oleju
  • 40 g mleka roslinnego

Wymieszałam w misce suche składniki, dodałam mokre i połączyłam w jednolite ciasto. Wylepiłam formę, nakułam i wstawiłam na pół godziny do lodówki. Piekłam 18min w 180st, ale śmiało możecie wydłużyć czas pieczenia o 2-3min.
Po wystudzeniu, na ciasto wylałam gęsty budyń i ułożyłam owoce. Najlepsze jak ciasto nieco zmięknie od kremu, ale jak mus to mus… krójcie!

3 komentarze

  • Asia
    13 lipca 2023 at 22:24

    Czy można zastapic mąkę owsianą jakąś inną?
    Pozdrawiam!

    Reply
  • Marzena
    15 lipca 2023 at 18:13

    Nie próbowałam zamiany więc nie wiem jaki byłby efekt końcowy.

    Reply
    • Asia
      15 lipca 2023 at 19:56

      Ok, dziękuję.

      Reply

Zostaw komentarz