Menu
Na słono / Vegan

Pasta kanapkowa z marchewki i słonecznika

Upiekłam już chleb. Z czym więc zrobić kanapkę? Masło, ser odpada, wędlina też jakoś mi nie leży, ale pasta z tego co zawsze mam w domu już tak. Smarowidło idealne, połączenie słodyczy warzyw, ostrość chili, kwaśności pomidorów, słonego smaku sosu sojowego. Wegańska pasta na kanapki z marchewki, ten przepis jest z nami od dłuższego czasu, oczywiście ma za soba liczne modyfikacje i jak każde smarowidło zmienia smak z każdą szczyptą przypraw.

Do przygotowania marchewkowej pasty kanapkowej użyłam:
  • 4 łyżki ziaren słonecznika
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 2 ząbki czosnku
  • pół małej cebuli
  • 2 ziela angielski
  • 1 liść laurowy
  • łyżeczka oregano
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • po łyżce koncentratu pomidorowego i syropu klonowego
  • sól pieprz do smaku
  • oliwa do smażenia
  • łyżeczkę ostrego sosu chili, opcjonalnie

Na suchej patelni uprażyłam ziarna słonecznika, odstawiłam do przestudzenia. Starłam marchew i pietruszkę na tarce o drobnych oczkach, cebulę i czosnek drobno posiekałam. Na patelnię wlałam nieco oliwy, wrzuciłam warzywa, liść, ziele i oregano. Przesmażyłam chwilę, podlałam 2-3 łyżkami wody, dodałam sos sojowy, koncentrat, syrop, przykryłam pokrywką, dusiłam ok 10 min. W blenderze zmieliłam słonecznik, dodałam wystudzone warzywa (wyjmijcie liść i ziele), sól, pieprz (chili jeśli lubicie bardziej na ostro). Pastę możecie wymieszać też łyżką. Na koniec, jeśli masa będzie za gęsta dodajcie trochę oliwy lub wody w wersji odchudzonej;)

Na wierzch kanapek możecie położyć marynowaną marchewkę
  • 2-3 marchewki, nie za grube
  • szklanka wody, przegotowanej
  • 4 łyżki octu jabłkowego
  • 3 łyżki syropu klonowego
  • spora szczypta soli
  • pół łyżeczki chili, opcjonalnie

W słoiku wymieszałam wodę, ocet, chili i syrop klonowy. Obieraczką do warzyw pokroiłam marchewkę w długie, cienkie wstążki. Wrzuciłam do marynaty. Marchewka spędziła tam kilkanaście minut, tyle ile zajęło mi zrobienie pasty, ale zyska na smaku jeśli spędzi tam więcej czasu. Marchewkę przechowujcie w lodówce przez kilka dni. Jeśli lubicie możecie dodać też czosnek, imbir, kolendrę albo kumin. W wersji dla leniwych możecie wrzucić pokrojoną marchewkę do soku z kiszonych ogórków;)


Skoro już macie przepis, pasta na kanapki z marchewki czeka, najlepsza będzie pajda domowego chleba. Częstujcie się kromeczką bezglutenowego chleba na zakwasie z orzechami lub bezglutenowego chleba na drożdżach.

Smacznego!

Brak komentarzy

    Zostaw komentarz