Menu
Na słodko / Vegan

Rogale marcińskie z białym makiem – bezglutenowe i wegańskie

Biały mak czekał w szafce chyba ze trzy miesiące. Zawsze znajdowało się coś, żeby rogale poczekały. Bo chleb trzeba zrobić, a to pizze byśmy zjedli albo setną porcję ciasteczek. Ale nadszedł listopad i nie było wyjścia. Prawdziwego, tradycyjnego rogala na oczy nie widziałam, nie wspominając o jedzeniu, ale skoro jest okazja, to trzeba zakasać rękawy, spisać przepis i do roboty. I oto są… bezglutenowe rogale świętomarcińskie z białym makiem, na dodatek wegańskie, więc nie znajdziecie tam mleka ani jajek. Rogale z białym makiem, chociaż śmiem twierdzić, że to może być nawet biały mak z rogalem;)

Rogale marcińskie – bezglutenowe i wegańskie

Ilość porcji

12

Czas przygotowania

1

godzina 
Czas pieczenia

30

minut

Składniki

  • 100 g maki gryczanej

  • 100 g skrobii kukurydzianej

  • 50 g maki migdałowej / owsianej

  • 50 g mąki ryżowej

  • 40 g ksylitolu / cukru

  • 20 g łupin babki jajowatej

  • 7 g suchych drożdży

  • szczypta cukru

  • 40 g oleju

  • ok.230-260 g mleka roślinnego

  • masa z białego maku (przepis)

Przygotowanie

  • Wymieszaj w misce wszystkie suche składniki (mąki, skrobię, drożdże, słodzidło), mleko lekko podgrzej i dolewaj stopniowo do suchych składników. Ciasto wymieszaj, na koniec dodaj olej i wyrób dokładnie ciasto. Powinno być miękkie ale zwarte. Mąki rożnie chłoną płyn, dlatego może być potrzebna większa ilość mleka. Ciasto odstaw na ok. 40 min w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  • Wyrośnięte ciasto wyjmij z miski, wyrób dokładnie na blacie. Ciasto nie powinno lepić się do blatu, jeśli tak jest, podsyp je skrobią. Uformuj z ciasta kulę, spłaszcz ją i rozwałkuj na duże koło o grubości ok 0,5 cm. Podziel je na 12 trójkątów. Na każdym ułóż grubo masę makową. Zawijaj rogale od podstawy do wierzchołka trójkąta.
  • Rogale układaj na dużej blasze piekarnikowej wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryj ściereczką i odstaw do ponownego wyrośnięcia na ok. 15 min. Wstaw do nagrzanego piekarnika na 180°i piecz 30-35min na złoty kolor.
  • Dekoruj po całkowitym wystudzeniu.

Wskazówki

  • Nasze rogale nie są bardzo słodkie, więc jeśli lubicie słodsze wypieki sypnijcie sobie więcej słodzidła.
  • Dla bardziej złocistego koloru możecie posmarować rogale przed pieczeniem mieszaniną syropu klonowego (1 łyżka) i mleka (2 łyżki).

Te bezglutenowe rogale świętomarcińskie z białym makiem, wegańskie, najlepsze muszą się udać! Przepis na masę makową znajdziecie we wcześniejszym wpisie.

Jeśli wolicie bardziej kruche rogaliki z powidłami sprawdźcie ten przepis.

Brak komentarzy

    Zostaw komentarz