Menu
Na słono / Vegan

Wegańskie kotlety a’la gołąbki

Bardzo lubię gołąbki, najbardziej te klasyczne, w liściach kapusty w pomidorowym sosie. Sama nie robiłam ich nigdy, i pewnie nie zrobię, ale na szczęście czasem dostajemy od rodziców takie domowe gołąbki zamknięte z słoiku. Gotowanie kapusty, obieranie liści, żeby się nie porwały, potem farsz, zawijanie i gotowanie. Jednak wole ten czas przeznaczyć na coś innego. Postanowiłam zrobić nieco mniej pracochłonną, roślinną wersję gołąbków bez zawijania i tak powstały wegańskie, pieczone kotlety a’la gołąbki. Pracy nieco mniej a w smaku pyszne! Do tego gotowane ziemniaki, ogórek kiszony i obiad idealny ląduje na talerzu!

Kapusta zdecydowanie za rzadko pojawia się w mojej kuchni. Wiosenną surówkę z młodych, zielonych główek albo duszoną kapustę z koperkiem mogę jeść codziennie. Kiedy mija szał, kapusta schodzi na dalszy plan, aż do jesieni, kiedy przychodzi słodko kwaśna kapusta kiszona. Teraz, kiedy mam już sprawdzony przepis na wegańskie kotlety gołąbki bez zawijania, kapusta z pewnością będzie gościć częściej.

Kotlety a’la gołąbki

Ilość porcji

8-9 kotletów

Czas przygotowania

20

minut
Czas pieczenia

30

minut

Składniki

  • ok. szklanka ugotowanego ryżu (biały lub pół na pół z brązowym)

  • ok. 1 i 1/2 szklanki ugotowanej soczewicy (brązowa lub zielona)

  • ok. 250 g białej kapusty

  • 1 nieduża cebula

  • 2 ząbki czosnku

  • ok. 1/4 szklanki oleju

  • garść pestek słonecznika

  • 2 łyżki skrobii ziemniaczanej lub mąki z ciecierzycy

  • 2 łyżki sosu sojowego

  • 1 łyżeczka suszonego majeranku

  • 1 łyżeczka wędzonej papryki

  • 1/2 łyżeczki mielonej papryki ostrej

  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie

  • Kapustę drobno posiekaj, im mniejsze kawałki tym lepiej będzie formować kotlety. Wrzuć na suchą patelnię, posól i smaż kilka minut mieszając ją co jakiś czas. Kapusta może się lekko przysmażyć, będzie wtedy smaczniejsza. Odstaw do przestudzenia.
  • Cebulę i czosnek drobniutko posiekaj, wrzuć do miski. Dodaj ugotowany ryż i soczewicę oraz przestudzoną kapustę. Wlej olej, dodaj przyprawy, słonecznik i mąkę. Masę dokładnie wyrób i odstaw na kilka minut. Jeśli masa jest zbyt rzadka dodaj więcej mąki.
  • Włącz piekarnik na 200° grzanie góra dół. Przygotuj dużą blachę piekarnikową, wyłóż ją papierem do pieczenia. Dłońmi posmarowanymi olejem formuj okrągłe, zwarte kotlety. Piecz w rozgrzanym piekarniku przez ok. 20 min po czym przewróć kotlety na druga stronę i piecz kolejne 10-15 min do uzyskania złocistego koloru.

Wskazówki

  • 1 szklanka ugotowanego ryżu to ok 1/2 suchych ziaren, podobnie jest z soczewicą. Polecam ugotowanie większej ilości ryżu i soczewicy. Soczewicę ugotujcie w osolonej wodzie razem z zielem angielskim i liściem laurowym, będzie smaczniejsza. Ryż możecie wykorzystać np. do sałatki, zupy, budyniu lub ryżanki, ugotowaną soczewicę możecie przeznaczyć na pastę kanapkową. Co raz częściej pojawia się gotowana soczewica w słoikach, ta też się sprawdzi, pamiętajcie, żeby odsączyć ją z zalewy i przepłukać.
  • Nie polecam pomijania etapu smażenia kapusty. Dzięku temu sok odparuje i sama kapusta zmięknie przez co kotlety nie będą rozpadały się w pieczeniu.

Smacznego!

Brak komentarzy

    Zostaw komentarz