Menu
Na słono / Pieczywo / Vegan

Bezglutenowe chlebki naan z patelni

Moje ulubione, białe, puchate placuszki czosnkowe z patelni. Ja nazywam je naan choć z oryginałem mają niewiele wspólnego! Przepis nie jest skomplikowany. Placki są idealne na kanapkę, na przekąskę i jako czyścik talerza do curry i sosików:)

  • 60 g mąki ryżowej
  • 50 g mąki ziemniaczanej
  • 50 g skrobi kukurydzianej
  • 20 g maki sorgo
  • 20 g maki z ciecierzycy
  • 6 g babki jajowatej
  • łyżeczka soli
  • 5 g drożdży
  • 10 g oliwy
  • 200 ml wody
  • 2 duże ząbki czosnku

Drożdże rozpuściłam w letniej wodzie ze szczyptą cukru. Sypkie składniki wymieszałam, wlałam zaczyn, oliwę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Ciasto mieszałam kilka minut, odstawiłam do wyrośnięcia na 30-40minut. Przemieszałam ciasto i ulepiłam z niego kuleczki (nabierałam porcje ciasta dużą łyżką, tak z czubem). Blat obsypałam mąką i na nim formowałam z kulek małe placuszki (ok pół cm grubości). Piekłam je na suchej, rozgrzanej patelni pod przykryciem po ok 2 min z każdej strony. Dodatkowo po przekręceniu placków na drugą stronę smarowałam je oliwą.

Nie wiem jakim cudem do posiłku trafia ich zawsze o kilka mniej niż było… czary jakieś 🙈🙉🙊

Brak komentarzy

    Zostaw komentarz