Menu
Pieczywo

Bezglutenowy chleb na drożdżach

Oto i on! Piękny, okrągły, pachnący, mięciutki w środku z chrupiąca skórką i co najważniejsze bezglutenowy.
Mam już trochę doświadczenia w bezglutenowych chlebach, ale przecież zawsze może wyjść lepiej. No i wyszło! Częstujcie się, to jeden z moich pierwszych ale jednocześnie najlepszy przepis na bezglutenowy chleb na drożdżach.

Bezglutenowy chleb na drożdżach

Ilość porcji

4

Czas przygotowania

30

minut
Czas gotowania

3

godzin 

Składniki

  • 100g mąki ryżowej

  • 100 g skrobi ziemniaczanej

  • 50 g mąki jaglanej

  • 40 g mąki gryczanej

  • 30 g mąki z ciecierzycy

  • 20 g łupin babki jajowatej

  • 10 g soli

  • 7 g suchych drożdży

  • 400 g letniej wody

Przygotowanie

  • Wymieszałam w misce wszystkie suche składniki i stopniowo wlewałam wodę (najpierw wlałam 300 ml i potem dolewałam w miarę wyrabiania). Wyrabiałam ciasto kilka minut i odstawiłam na godzinę do wyrośnięcia.
  • Po tym czasie złożyłam ciasto na chleb w kopertę (posypałam mąką blat, rozłożyłam ciasto na płaski placek i złożyłam najpierw górny brzeg do środka, potem dolny, prawy i lewy, uformowałam z niego kulkę). Ciasto odstawiłam w koszyczku do ponownego wyrastania na ok 40 min.
  • 15 min przed upływem tego czasu nastawiłam piekarnik na 230 st z naczyniem w którym piekłam chleb (u mnie małe okrągłe naczynie żaroodporne z pokrywką!). Wyjęłam gorące naczynie i przełożyłam chleb z koszyczka na papier do pieczenia, potem ostrożnie do naczynia, nakryłam rozgrzaną pokrywką i wstawiłam do pieczenia na 25 minut. Po tym czasie zdjęłam pokrywę i piekłam jeszcze w 200 st przez 25 min lub do uzyskania odpowiedniego koloru skórki.
  • Chleb studziłam na kratce.

Powiem szczerze, że dawno nie byłam tak zadowolona z chleba! Ten przepis na bezglutenowy chleb na drożdżach to pewniak. Może bochenek nie jest zbyt duży ale za to smakuje obłędnie, z chrupiąca skórką, równie dobry następnego dnia!

Jeśli wolicie chleb na zakwasie na blogu znajdziecie kilka przepisów, wyprobujcie

4 komentarze

  • Malwina
    20 listopada 2023 at 08:19

    Na jaką wielkość garnka są te proporcje? Czy jeśli zrobię z podwójnej porcji, muszę pięć 2 razy dłużej? Pozdrawiam

    Reply
    • Marzena
      22 listopada 2023 at 22:01

      Ten chleb piekłam w małym naczyniu żaroodpornym o średnicy ok. 20cm ale można upiec też w większym. Z tego przepisu chlebek nie jest za duży. Jeśli chodzi o czas pieczenia nie ma potrzeby aby go podwajać. Myślę, że dodatkowe 15 – 20 min byłoby ok.
      Większe proporcje na chleb na drożdżach są w tym przepisie: https://talerzbezikow.pl/chleb-bezglutenowy-na-drozdzach-szybki-pyszny-i-niezawodny/ daj tylko troszkę mniej wody jeśli chcesz upiec go w garnku.

      Reply
  • Kasia
    25 listopada 2023 at 20:38

    Czy można dać więcej mąki gryczanej zamiast z ciecierzycy? Czy wtedy dodać więcej wody czy zostawić tak jak w przepisie?

    Reply

Zostaw komentarz