Menu
Boże Narodzenie / Na słodko

Korzenne ciasteczka bezglutenowe

Aromatyczne, mocno korzenne, idealne do filiżanki popołudniowej kawy. Pachnące Świętami, rozgrzewające, pyszne. Dziś mam dla Was przepis na bezglutenowe ciasteczka korzenne, całkowicie wegańskie, choć jeśli wolicie możecie przygotować je z miodem, masłem i jajkami. Takie ciasteczka sprawdzą perfekcyjnie się jako świąteczny upominek. Kogo nie ucieszyłby taki słodki drobiazg?

Składniki:
  • 90 g mąki gryczanej
  • 40 g tapioki
  • 30 g skrobii ziemniaczanej
  • 50 g mąki migdałowej
  • 10 g karobu / kakao
  • 1,5 łyżki przyprawy do piernika
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1/2 łyżeczki mielonego imbiru
  • 1/4 łyżeczki sody
  • 1 łyżka mielonego siemienia lnianego + 3 łyżki wody
  • 70 g masła wegańskiego / klarowanego
  • 60 g syropu klonowego
  • 50 g ksylitolu / cukru brązowego
Jak zrobiłam bezglutenowe, wegańskie ciasteczka korzenne?

Siemię połączyłam z ciepłą wodą i odstawiłam na kilka minut. W garnku rozpuściłam syrop klonowy i ksylitol, dodałam masło. Dokładnie wymieszałam do połączenia składników, odstawiłam do wystudzenia. Do masy dodałam żel z siemienia po czym wymieszałam razem.

Suche składniki wymieszałam w misce (mąki, przyprawy, sodę). Dodałam płynne, wymieszałam. Ciasto powinno ładnie się połączyć ale będzie dosyć rzadkie. Wstawiłam je na 2 godziny do lodówki.

Po wyjęciu z lodówki ciasto przerobiłam chwilę, żeby ociepliło się, nabrało elastyczności. Wałkowałam je cienko (max pół cm) na podsypanym skrobią blacie. Wycięte ciasteczka wykładałam na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piekłam w piekarniku nagrzanym do 170 przez ok 12 min. Z podanych proporcji zapełnicie ciastkami dużą blachę piekarnikową.

Smak tych bezglutenowych ciasteczek korzennych w dużej mierze będzie zależał od przypraw jakich użyjecie. Jeśli lubicie mniej słodkie ciastka to ten przepis będzie właśnie dla Was. Wybierzcie taką przyprawę do piernika, która nie ma w składzie wypełniacza w postaci mąki albo cukru. Jeśli macie wolna chwilę to polecam zrobić własną mieszankę. Ciasteczka z tego przepisu lekko wyrastają, dlatego weźcie to pod uwagę, jeśli planujecie wycinać je foremkami z wytłoczeniami.


Próbowaliście już przepis na bezglutenowe kruche ciasteczka orzechowe? Czy te reniferki nie są urocze?Jeśli wolicie bardziej tradycyjne pierniczki bezglutenowe poczytajcie jak je zrobić.

Brak komentarzy

    Zostaw komentarz