Menu
Na słodko

Chlebek bananowy – bezglutenowy

Macie ochotę na przepis na bezglutenowy chlebek bananowy. Najprostsze na świecie ciasto. U mnie zawsze wychodzi. Zawsze pyszne! Błyskawiczne w przygotowaniu, bo jego zrobienie zajmuje tyle ile nagrzanie piekarnika. Koniecznie wypróbujcie mój przepis!

  • 3 dojrzałe banany
  • 1 jajko
  • 3 łyżki oleju
  • 150 g ryżowej
  • 50 g kukurydzianej
  • 1 łyżeczka sody

Banany zblendowałam na płynna masę, możecie pognieść widelcem, dodałam jajko, olej i wymieszałam. Do miski wsypałam mąkę i sodę, dodałam masę bananową i porządnie wymieszałam. Ciasto przełożyłam do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Piekłam 35-40 minut w 180st.
Jeśli chcecie zrobić wersję dwukolorową do połowy ciasta dodajcie czubatą łyżkę kakao/karobu i dwie łyżki mleka/wody.

To jak? Skusicie się na kawałeczek?

Brak komentarzy

    Zostaw komentarz