Menu
Na słodko / Vegan

Bezglutenowe kruche ciasteczka bez jajek i mleka

Zgaduję, że wsród Was nie ma osoby, która nie lubiłaby kruchych ciasteczek. Chrupiących, słodkich, takich, które są idealne na codzień i od święta. Jeśli nie zjecie ich od razu to spokojnie poleżą zamknięte w słoiku na trudniejszy czas;) Idealnie smakuja z kubkiem herbaty, ale równie dobrze podczas spaceru. Bezglutenowe, kruche ciasteczka bez jajek i bez mleka posmakuja wszytskim wielbicielom kruchych ciastek a przepis jest prosty i szybki! Wystarczy tylko zagnieść ciasto i do piekarnika! Możecie wyciąć je w ulubione kształty, u nas najczęściej schodzą serduszka i kółeczka. Ciasteczka sa słodkie (jak dla nas) ale śmiało możecie obsypać je słodkim pudrem.

Kruche ciasteczka

Ilość porcji

10

Czas przygotowania

10

minut
Czas gotowania

12

minut

Składniki

  • 120 g mąki owsianej

  • 100 g mąki ryżowej

  • 50 g mąki ziemniaczanej

  • 40 g ksylitolu / cukru

  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

  • szczypta soli

  • 100 g masła / wegańskiego

  • 50 g masła orzechowego

  • 50 g syropu klonowego

  • kilka kropli wanilii

Przygotowanie

  • W misce wymieszałam mąki, ksylitol, proszek do pieczenia i sól. Dodałam syrop klonowy, wanilię, oba rodzaje masła i szybko zagniotłam jednolite ciasto, które nie powinno kleić się do rąk.
  • Ciasto wałkowałam na ok. 0,5 cm grubości pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia. Wycięłam foremkami i przeniosłam na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
  • Piekłam na złoty kolor, ok. 11-13 min w piekarniku nagrzanym do 180°, grzanie góra dół.

Wskazówki

  • Jeśli ciasto przy wyrabianiu zrobiło się klejące, wstawcie je na 10 min do lodówki. Ciasto możecie zrobić w robocie, wtedy ciasto nie ociepli się od dłoni.
  • Z tej porcji ciasta zrobiłam ciasteczka na całą, duża piekarnikową blachę. Ciastek może wyjść więcej jeśli rozwałkujecie ciasto cieniej. Możecie też ulepić kulki wielkości orzecha włoskiego i spłaszczyć.
  • Po upieczeniu zostawcie ciastka do wystudzenia na blasze, ciepłe ciasteczka będą się kruszyć. Ciasteczka pozostają długo kruche jeśli będziecie przechowywać je w zamkniętym pojemniku.

Kiedy najdzie Was ochota na coś słodkiego koniecznie wyprobujcie mój przepis na bezglutenowe, kruche, wegańskie ciasteczka. Na blogu znajdziecie też przepis na owsiane ciastka, te lubimy równie mocno!

Brak komentarzy

    Zostaw komentarz