Menu
Boże Narodzenie / Na słodko

Orzechowe kruche ciasteczka bez glutenu

Delikatne i bardzo aromatyczne! Bezglutenowe, kruche i wegańskie ciasteczka orzechowe. Możecie wyciąć z nich dowolny kształt, ja postawiłam na proste kółeczka, które zamieniłam w świąteczne, orzechowe renifery. Przepis bardzo prosty, wystarczy wszystkie składniki zagnieść razem.

  • 120 g mąki gryczanej
  • 80 g mielonych orzechów włoskich / laskowych
  • 50 g mąki ryżowej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki mielonej wanilii/kilka kropli esencji
  • 70 g masła / margaryny (temperatura pokojowa)
  • 50 g syropu klonowego

Wszystkie suche składniki dokładnie wymieszałam. Dodałam masło, słodzidło i zagniotłam ciasto. Uformowałam w kulę i wstawiłam do lodówki na pół godziny. Ciasto wałkowałam na ok. 0,5 cm grubości, wycięłam kółeczka i przekładałam na blachę piekarnikową wyłożona papierem do pieczenia. Wstawiłam na 18-20 minut do nagrzanego piekarnika na 160° z termoobiegiem.

Ciasteczka są kruche, więc dajcie im odpocząć kilka minut na blasze do pieczenia a dopiero później przełóżcie na kratkę do studzenia. Wegańskie, bezglutenowe i kruche ciasteczka orzechowe możecie przygotować kilka dni przed Świętami i przechowywać je w zamkniętym pojemniku.

Brak komentarzy

    Zostaw komentarz