Menu
Boże Narodzenie / Na słono

Wegańskie śledzie czyli boczniaki po kaszubsku

Boczniaki po kaszubsku to chyba jeden z częściej goszczących przysmaków na wegańskim świątecznym stole, ale też lubiane poza sezonem świątecznym. Przepisów na wegańskiego “śledzika” znajdziecie setki, więc to nie jest żadna nowość i pewnie część z Was próbowała boczniaków w tej wersji. Ja lubię dużo dodatków w tego typu przepisach, dlatego jest żurawina, ogórek i suszone śliwki. Kanapka musi być na bogato, a im więcej smaków tym lepiej, jest słodko, kwaśno, ostro. Przepis na boczniaki po kaszubsku na pewno będzie przeze mnie robiony nie raz i nie dwa. Mniam! Ale to nie koniec możliwości z tym przepisem. Na jego bazie, możecie przygotować też klasyczne śledzie lub grubą fasolę jaś, będzie równie pyszne! Przetestowałam:)

Boczniaki po kaszubsku

Wielkość porcji

słoik ok.500ml

Czas przygotowania

20

minut

Składniki

  • opakowanie boczniaków (250g lub więcej)

  • 1 średnia cebula

  • 2 ogórki kiszone

  • 2 łyżki suszonej żurawiny i 5 suszonych śliwek

  • przyprawy: 2 liście laurowe, 4 kulki ziela angielskiego, 3 goździki,
    1/2 łyżeczki cynamonu, 1/2 łyżeczki ostrej papryki, 1 łyżeczka majeranku, 1 łyżeczka papryki wędzonej, 2 łyżki sosu sojowego, 1 łyżka syropu klonowego, 1-2 łyżki octu jabłkowego, sól i pieprz

  • czubata łyżka koncentratu pomidorowego

  • oliwa do smażenia

  • 1-2 łyżki oleju lnianego tłoczonego na zimno

Przygotowanie

  • Boczniaki oczyść, odetnij korzenie i podziel na mniejsze kawałki, ale nie na zbyt drobne. Obraną cebulę pokrój w pióra.
  • Na dużej patelni rozgrzej oliwę, wrzuć boczniaki, cebulę, liście laurowe, ziele angielskie i goździki. Nie mieszaj ich od razu, pozwól ładnie zarumienić się grzybom.
  • W niedużej miseczce wymieszaj wszystkie pozostałe przyprawy, sos sojowy, syrop, ocet, koncentrat pomidorowy i ok. 1/2 szklanki wody.
  • Kiedy boczniaki z cebulą będą już ładnie obsmażone z każdej strony wlej mieszaninę przypraw, gotuj przez kilka minut. Możesz dolać więcej wody, jeśli sos odparował a boczniaki są bardzo gęste. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Odstaw do przestudzenia.
  • Dorzuć na patelnię z boczniakami suszoną żurawinę, śliwki pokrojone w paski i ogórki w półplasterki. Wymieszaj, dodaj olej lniany, wymieszaj i przełóż do słoika. Zamknij go i wstaw do lodówki na 24 godz, lub chociaż na noc, żeby smaki przegryzły się.

Wskazówki

  • Moja wersja jest dość bogata w dodatki (pół na pół z grzybami) dlatego jeśli wolicie spokojnie możecie użyć dwóch opakowań boczniaków. Wystarczy na dłużej:)
  • Jeśli chcecie zrobić śledzie w tej wersji, użyjcie kilku filetów pokrojonych w mniejsze kawałki, takie jakie lubicie. Dodajcie je do przygotowanego wcześniej, zimnego sosu, wymieszajcie i wstawcie do lodówki. Jeśli chcielibyście sprobować w tej wersji fasoli po kaszubsku, wybierzcie białą, grubą fasolę. Namoczcie ją na noc, ugotujcie razem z liściem laurowym i solą. Dodajcie do przygotowanego sosu.
  • Przygotowane boczniaki / śledzie / fasolę możecie przechowywać w lodówce do 4-5 dni.

Ciekawa jestem, kto z Was przygotuje w swoim domu przepis na boczniaki po kaszubsku. Na blogu znajdziecie też inne przepisy na wykorzystanie boczniaków. Sprobujcie też koniecznie wegańskich flaczków. Na kanapkę lub domowego burgera idealne będą szarpane boczniaki, które jak wiem baaardzo Wam smakują.

Brak komentarzy

    Zostaw komentarz