Menu
Pieczywo

Bezglutenowy chleb na zakwasie z orzechami i żurawiną

Chleb na słodko chodził za mna dosyć długo. Szczerze, to przedtem nie robiłam chleba z bakaliami w wersji bez glutenu, ale skosztowałam żytniego z żurawiną i pomyslałam, że dobrze byłoby mieć u siebie taki chleb. Tak oto powstał bezglutenowy chleb na zakwasie z żurawiną i orzechami. Wiem, że nie wszyscy macie w domu garnek do pieczenia chleba lub inne naczynie żaroodporne z pokrywką, dlatego tym razem postanowiłam odkurzyć foremkę. Przepis na bezglutenowy chleb na zakwasie przetestowany, więc zapraszam po kromeczkę 😉

Bezglutenowy chleb na zakwasie z orzechami i żurawiną

Ilość porcji

bochenek 25x12cm

Czas przygotowania

6

godzina 
Czas gotowania

50

minut

Składniki

  • Zaczyn
    100 g zakwasu
    60 g mąki sorgo
    40 g mąki ryżowej
    130 g wody
    Mąki wymieszałam w misce, dodałam zakwas i wodę, dokładnie wymieszałam, przykryłam i odstawiłam na ok 6-8 godzin (w zależności od temperatury) albo na noc.

  • Ciasto właściwe
    zaczyn
    60 g maki gryczanej
    45 g mąki sorgo
    30 g mąki ryżowej
    60 g skrobi ziemniaczanej
    10 g soli
    garść żurawiny i orzechów włoskich
    20 g łupin babki jajowatej
    5 g mielonego siemienia lnianego
    290-310 g letniej wody

Przygotowanie

  • W niedużej misce wymieszałam babkę i siemię lniane, dodałam wodę i odstawiłam do napęcznienia na kilka minut. W drugiej misce wymieszałam pozostałe składniki (mąki, sól). Dodałam żel z babki, zaczyn i dokładnie wymieszałam a później wyrabiałam kilka minut. Na koniec dodałam bakalie po czym wyrabiałam ciasto jeszcze przez chwilę. Uformowałam w kulę i odstawiłam na ok godzinę pod przykryciem, tak aby ciasto nie obeschło.
  • Blat obsypałam mąką i wyłożyłam na niego ciasto, przerobiłam przez chwilę po czym uformowałam je na kształt przypominający wielkością foremkę. Swój chleb piekłam w szklanej, podłużnej foremce (25cm x 12cm). Posmarowałam ją tłuszczem, obsypałam mąką ryżową. Do tak przygotowanej foremki włożyłam ciasto, wyrównałam, przykryłam szczelnie folią spożywczą, żeby nie obsychało. Odstawiłam do wyrośnięcia na 3-5 godziny lub do widocznego powiększenia objętości ciasta.
  • Piekarnik rozgrzałam do 230°. Do piekarnika wstawiłam naczynie żaroodporne z gorącą wodą, chleb spryskałam wodą i wstawiłam do gorącego piekarnika na 20 minut. Po tym czasie zmniejszyłam temperaturę do 200°, piekłam jeszcze przez ok 25-30 min. lub do uzyskania odpowiedniego dla Was koloru skórki.
  • Chleb wyjęłam z piekarnika, dałam mu odpocząć kilka minut zanim wyjęłam go z formy na kratkę do studzenia. Kroiłam dopiero po całkowitym wystudzeniu.

Wskazówki

  • Ciasto możecie przygotować też wieczorem, foremkę zawinąć w folię i wstawić na noc do lodówki (chleb ze zdjęcia nocował w lodówce). Wyjąć rano, odczekać godzinę do ogrzania ciasta.


Sprawdźcie też pozostałe przepisy na chleb

Jeśli nie probowaliście jeszcze piec bezglutenowego chleba na zakwasie, czas to zmienić! Nie wiecie jak zrobić zakwas? Sprawdźcie mój przepis na zakwas.

1 Komentarz

  • Ala
    20 maja 2022 at 14:18

    Piekłam ten chleb już wiele razy , jest cudowny. Ale ja kombinowałam z mąka, nie lubię gryczanej i dałam kukurydzianą zamiast gryki, to było to ;)))
    Dziękuje za przepis :))))

    Reply

Zostaw komentarz