Menu
Boże Narodzenie / Na słodko

Domowa przyprawa do piernika

Zima to czas, kiedy nasze organizmy potrzebują ogrzania. Po zimowym spacerze przyda się gorąca kąpiel i wieczór z książką pod ciepłym kocem. Można skorzystać też z rozgrzewającej mocy ciepłych posiłków i napoi. Nic tak nie rozgrzewa jak kubek ciepłego, złotego mleka lub talerz gorącego rosołu. Odpowiednio przyprawiony ma niemalże cudowne właściwości i pomoże postawić na nogi w niejednej chorobie. A na deser? Idealnym ciastem będzie piernik lub korzenne ciasteczka. Wypełnione aromatem cynamonu, goździków, gałki muszkatołowej i kardamonu. Prawdziwa magia!

Połączenie kilku składników, kilku przypraw daje niesamowite wrażenia smakowe. Jednoczesna słodycz, gorycz i ostrość. Sklepowe mieszanki piernikowe często obfitują w dodatek cukru lub mąki pszennej. Jeśli chcemy mieć pewność “czystego składu” warto troszkę dłużej poszukać na sklepowych półkach lub przygotwać taką przyprawę w domu. Możecie użyć gotowych mielonych przypraw lub poszczególne z nich, w miarę dostępności zmielić w domu. Ja uwielbiam samodzielne mielenie bo wtedy cały dom wypełnia się świątecznym aromatem. Nie trzeba nawet piec ciasta by poczuć świąteczny aromat. Ta mieszanka będzie idealna nie tylko do piernika ale też do ciasta marchewkowego, wigilijnych klusków z makiem, korzennej kawy lub kakao a nawet jej szczyptą możecie doprawić obiad.

Domowa przyprawa do piernika

Ilość porcji

mały słoiczek

Czas przygotowania

5

minut

Składniki

  • 4 łyżeczki mielonego cynamonu

  • 2 łyżeczki mielonego imbiru

  • 2 łyżeczka mielonych goździków

  • 1/2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej

  • 1/2 łyżeczki mielonego kardamonu

  • 1/2 łyżeczki mielonego anyżu

  • szczypta mielonego ziela angielskiego

  • szczypta mielonego pieprzu

  • szczypta mielonej kolendry

Przygotowanie

  • Wszystkie składniki utłucz w moździerzu lub zmiel w młynku do kawy / przypraw, jeśli używasz całych ziaren.
  • Jeśli używasz gotowych mielonych przypraw po prostu wymieszaj je dokładnie i przełóż do szczelnie zamykanego pojemniczka.

Wskazówki

  • Przyprawy możecie mieszać w dowolnych proporcjach. Uważajcie tylko na te, które są w mniejszych ilościach. Jeśli nie uda Wam się kupić wszystkich przypraw i tak będzie pysznie i aromatycznie, poeksperymentujcie. Przed zakupami sprawdźcie co macie już w domu.
  • Zamiast moździerza polecam jednak młynek. Chyba, że macie dużo czasu i siły 😉

Do czego przyda się domowa przyprawa do piernika? Warto wyprobować

Brak komentarzy

    Zostaw komentarz