Menu
Na słodko / Vegan

Wegański sernik z kaszy jaglanej i tofu

Myśląc o serniku przed oczami mam wizję takiego ciasta, który robiło się kiedyś w moim rodzinnym domu. Ucierany spód, dwukrotnie mielony twaróg, beza na wierzchu. Robienie sernika trwało w nieskończoność, a bałaganu przy tym co nie miara! Wiadomo w smaku pyszny, kremowy i rozpływający się w ustach… Dziś nie zrobiłabym takiego ciasta. Po prostu nie mam na to czasu.

Mam dla Was idealną alternatywę dla tego tradycyjnego ciasta. Odchudzoną, zdrowszą i błyskawiczną. Przepis na wegański sernik z tofu i kaszy jaglanej to bezpieczne połączenie i mi najbardziej smakuje. Bez glutenu, bez nabiału, bez cukru. Idealny. Klasycznego tofurnika nie jadłam, jagielnik jest ok, bosko wychodzi też z dodatkiem orzechów nerkowca lub ciecierzycy. Cytrynowy smak i słodycz z polewy idealnie równoważą się.

Wegański sernik z kaszy jaglanej i tofu

Ilość porcji

10

Czas przygotowania

10

minut
Czas gotowania

1

godzina 

10

minut

Składniki

  • 2 kostki tofu naturalnego

  • 350 g ugotowanej kaszy jaglanej (ok. 2 szklanki)

  • 400 g mleka roślinnego

  • 2 mocno dojrzałe banany

  • sok i skórka z połowy cytryny

  • wanilia (ekstrakt / cukier / ziarna)

  • opakowanie budyniu waniliowego

  • słodzidło do smaku (ja dodałam 50 g ksylitolu)

Przygotowanie

  • Do blendera wrzuciłam pokruszone to tofu, kaszę jaglaną, banany, mleko, sok i skórkę z cytryny, wanilię. Całość zmiksowałam na gładką masę. Dosłodziłam do smaku.
  • Na koniec dodałam budyń, ponownie zmiksowałam. Konsystencją masa będzie przypominała gęstą śmietanę.
  • Okrągłą formę o średnicy 22 cm wyłożyłam na dnie papierem do pieczenia, boki posmarowałam delikatnie olejem.
  • Masę sernikową przelałam do foremki.
  • Piekłam w 60-70 minut w 180°. Po wyłączeniu piekarnika zostawiłam w nim sernik przez ok. 15 minut. Wyjęłam i odstawiłam do całkowitego wystudzenia, najlepiej na noc.

Wskazówki

  • Kaszę jaglaną (ok. pół kubka) ugotujcie na mleku do miękkości, zostawcie do wystudzenia. Możecie wykorzystać tez kaszę która została Wam np. ze śniadania. U nas gości dosyć często i zawsze gotuję jej więcej. Mi zostało akurat tyle, jeśli będziecie mieli trochę mniej lub więcej to też żaden problem.
  • Moja masa serowa nie była zbyt słodka, dlatego przed pieczeniem sprawdźcie czy taka słodycz Wam odpowiada. Dodajcie słodzidła tyle ile lubicie.
  • Ciasto musi bardzo dokładnie wystygnąć przed krojeniem. Swój sernik piekłam wieczorem, nocował w lodówce i dekorowałam dopiero następnego dnia.
  • Na wierzch ciasta przygotowałam solony karmel z daktyli, masła orzechowego, soli i mleka. Ciasto możecie oblać czekoladą, posmarować ulubioną konfiturą, musem owocowym lub posypać cukrem pudrem.
  • Ciasto przechowujcie w lodówce.

Myślę, że każdy wielbiciel ciasta będzie usatysfakcjonowany kiedy wypróbuje mój przepis na wegański bez sernik z tofu i kaszy jaglanej. Koniecznie dajcie znać czy wolicie klasyczny sernik czy jego zdrowszą i odchudzoną wersję bez deka mleka.

Na blogu znajdziecie również przepisy na inne ciasta. Zapraszam po przepis na zawijany makowiec, najlepszy na świecie piernik, albo równie błyskawiczny chlebek bananowy.

3 komentarze

  • BOŻENA
    14 kwietnia 2022 at 18:07

    2 kostki tofu o jakiej wadze ???

    Reply
    • Marzena
      15 kwietnia 2022 at 09:45

      Takie zwykłe kostki po 180-200g

      Reply
  • Docent Furman
    24 czerwca 2022 at 19:00

    Taki to i sernik vege… Smacznego!

    Reply

Zostaw komentarz