Menu
Boże Narodzenie / Na słodko

Bezglutenowe pierniczki

Jedni nie wyobrażają sobie świąt bez piernika, inni bez makowca, są też miłośnicy serników. Nie znam nikogo, kto nie lubiłby najmniejszej, najpyszniejszej i najbardziej aromatycznej formy świątecznych pyszności. Małe serduszka, gwiazdki, bałwanki, choinki, śnieżynki królują w grudniu w każdym domu. Pierniczki doskonale smakują zawsze, ale przyznacie, że zimą jakoś bardziej niż zwykle. Mój przepis na bezglutenowe pierniczki przetestowałam chyba 10 razy, zapotrzebowanie na pierniczki jest u nas ostatnio bardzo duże;)

To kolejna propozycja na świąteczne ciastka, próbowaliście już orzechowe, kruche ciasteczka bez glutenu? Koniecznie sprawdźcie też przepis na bezglutenowy makowiec świąteczny i szybki piernik bez glutenu.

Bezglutenowe pierniczki

Ilość porcji

cała piekarnikowa blacha

Czas przygotowania

1

godzina 
Czas pieczenia

15

minut

Składniki

  • 120 g mąki ryżowej

  • 80 g mąki gryczanej

  • 80 g skrobii z tapioki

  • 1 łyżeczka kakao / karobu

  • 1 czubata łyżka przyprawy do piernika

  • 1/2 łyżeczki sody

  • 100 g miodu

  • 100 g masła / margaryny

  • 1 jajko

Przygotowanie

  • Tłuszcz i miód podgrzej w garnku razem z przyprawą do piernika aż do rozpuszczenia.
  • Pozostałe suche składniki wymieszaj w misce, dodaj jajko i przestudzone masło z miodem. Ciasto będzie jeszcze rzadkie. Całość dokładnie wymieszaj i wstaw na ok godzinę do lodówki.
  • Piekarnikową blachę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia. Blat obsyp delikatnie skrobią aby ciasto się nie kleiło. Ciasto wałkuj na ok 0,5 cm grubości. Wycięte pierniczki ułóż na blasze i wstaw do nagrzanego piekarnika na 170° na 13-15 minut do lekkiego zezłocenia.

Wskazówki

  • Pierniczki nie są za słodkie, jeśli wolisz słodsze wypieki rozpuść trochę wybranego słodzidła (sypkiego, nie płynnego jak syrop klonowy) razem z miodem i masłem.
  • Ciasto możesz wałkować też pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia.
  • Pierniczki idealnie nadają się do lukrowania. Możecie przygotować je wcześniej i zamknąć w pojemniku. Po tygodniu nadal są bardzo smaczne, nieco bardziej kruche. Niestety dłużej nie wytrzymały bo zostały zjedzone 😉

Na pierniczki sprawdzi się też ciasto na piernik dojrzewający last minute. Te będą bardziej miękkie i bardziej piernikowate w strukturze.

4 komentarze

  • Basia
    5 grudnia 2022 at 20:01

    Czy można w tym przepisie dać jajko z siemienia?

    Reply
    • Marzena
      6 grudnia 2022 at 22:58

      Nigdy nie probowałam zamieniać w tym przepisie jajka na siemię. Jeśli podjęłaś próbę daj znać czy się udało, może ktoś jeszcze skorzysta.

      Reply
  • Lidia
    10 grudnia 2022 at 21:08

    Zamienię jajko na babkę płesznik 😉

    Reply
    • Marzena
      11 grudnia 2022 at 12:31

      Dobry pomysł! Daj znać czy udało się! Bezjajeczne pierniczki można zrobić z przepisu na piernik dojrzewający, myślę, że połowa porcji będzie ok (przepis na blogu)

      Reply

Zostaw komentarz