Menu
Boże Narodzenie / Na słodko / Vegan

Bezglutenowy makowiec świąteczny

Jak święta to tylko z makowcem! Mój przepis jest bez glutenu, bez mleka, bez cukru i bez jajek, więc więcej osób będzie mogło gościć to pyszne ciasto na swoim świątecznym stole. Aromatyczna, słodka masa makowa, zawinięta w puszyste drożdżowe ciasto. Czy trzeba czegoś więcej? Pycha! Gwarantuję, że ten bezglutenowy makowiec podbije Wasze serca!

Bezglutenowy makowiec świąteczny

Wielkość

keksówka

Czas przygotowania

50

minut
Czas pieczenia

40

minut

  • Ciasto:
  • 100 g skrobii ziemniaczanej

  • 80 g mąki migdałowej

  • 50 g maki ryżowej

  • 40 g mąki owsianej

  • 40 g maki gryczanej

  • 50 g ksylitolu / cukru

  • 20 g łupin babki jajowatej

  • 4 g suchych drożdży

  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

  • 200 g mleka roślinnego

  • 1 średni banan (ok 80-100 g)

  • Nadzienie do makowca:
  • domowa masa makowa

  • 1 średnie jabłko

  • 2 łyżki skrobii ziemniaczanej

Przygotowanie

  • W misce wymieszaj wszystkie suche składniki na ciasto (mąki, skrobię, proszek do pieczenia, słodzidło, drożdże, babkę). Do wysokiego pojemnika blendera wrzuci banana, mleko, olej i zblenduj na gładką masę.
  • Przelej płynne składniki do suchych i dokładnie wymieszaj ciasto przez kilka minut. Odstaw do wyrastania na ok 45-60 min.
  • Przygotuj masę makową. Przepis na domową masę znajdziesz tutaj. Dodaj do niej jabłko starte na drobnych oczkach oraz skrobię. Wymieszaj dokładnie.
  • Gdy ciasto będzie już wyraźnie wyrośnięte, przemieszaj je łyżką, po czym wyłóż na blat obsypany skrobią. Ciasto wyrób ręcznie, po czym uformuj je na kształt prostokąta i rozwałkuj na papierze do pieczenia na ok 0,5 cm grubości. Długość jednego boku ciasta dopasowałam do długości foremki, w której piekłam makowiec (u mnie keksówka). Na rozwałkowane ciasto wyłóż masę makową, zostawiając 2 cm wolnego z boku, który ma długość waszej foremki. Ciasto zwinęłam jak roladę, zlepiłam boczne brzegi i przełożyłam do foremki. Odstawiłam do wyrastania na ok pół godziny.
  • Ciasto wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz w 180° przez 45 minut.
  • Po upieczeniu zostaw ciasto na kilka minut w foremce, po czym wyjmij razem z papierem do pieczenia. Udekoruj dowolnie dopiero jak ciasto będzie całkowicie wystudzone.

Wskazówki

  • Jeśli masę makową przygotowaliście wcześniej, koniecznie wyjmijcie ją z lodówki, żeby się ociepliła. Jeśli nie, zacznijcie od jej przygotowania. Nie piekłam tego makowca z gotową masa makową ale prawdopodobnie będzie potrzebowała więcej skrobii, żeby związać nadmiar wody.
  • Najlepiej upiec ten makowiec w keksówce, będzie bezpieczniej i ciasto na pewno nie rozklei się.

Sprawdźcie też inne przepisy na bożonarodzeniowe słodkości:

Brak komentarzy

    Zostaw komentarz